Zwaminspecties
Zwambestrijding, houtwormbestrijding en boktorbestrijding
Kruipruimte isolatie
Desinfectie

Landelijk specialist
Amsterdam & Groningen

De geschiedenis van zwamproblemen in huis

Een blogbericht over de geschiedenis van de huiszwam en de problemen van huiszwam in huis

De huiszwam is één van de bekendste en ook vervelendste soorten zwammen die voor kan komen in huizen of gebouwen. De echte huiszwam, ook wel bekend als de serpula lacrymans is, voor zo ver bekend, ontdekt in 1885 door J. Schröt in het dorpje Wulfen, Duitsland. Vanaf dat moment zijn er vele verschillende soorten zwammen bekend geworden en ook veel zwamproblemen in huis ontstaan. 

De levenswijze van de huiszwam

De huiszwam veroorzaakt zo’n 32% van de schade die door schimmels wordt veroorzaakt in gebouwen. Dat is behoorlijk! Wat een ruimte aantrekkelijk maakt is een ruimte waar zich hout bevindt wat een vochtigheidspercentage heeft tussen de 40 en 60%. Normaal gesproken is het vochtpercentage in bewoonde/gebruikte gebouwen niet hoger dan 15% en zullen zwamproblemen hier dan ook niet gauw voorkomen. Echter, onder speciale omstandigheden kan dit natuurlijk wel het geval zijn. Ook de temperatuur in het gebouw speelt een grote rol bij het ontstaan van zwamproblemen in huis. De ideale temperatuur is voor schimmelgroei is een temperatuur tussen de 18 en 22 graden. 

Volledige vloten vergaan door zwam

De Britse vloot, zeer bekend en berucht in de 19e eeuw, heeft ernstige zwamproblemen gehad. De bouw van alle boten en schepen werd in die periode gerealiseerd door hout. Het rotten van dit hout was een grote zorg bij velen en hieraan is de zelfs de volledige Britse vloot aan opgegaan. 

zwamproblemen bij boten

Verdeeld door Nederland veel zwamproblemen door de jaren heen

In de jaren 1900 – 1950 zijn er veel problemen geweest met zwam, daar dit nog niet een erg bekend probleem was. Langzaamaan werd steeds bekender waar deze zwamproblemen vandaan kwamen en hoe deze te voorkomen waren. Op de dag van vandaag komt zwam in huis nog steeds veel voor maar is dit door een specialist als nooitmeerzwam.nl goed te bestrijden. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ik wil een gratis zwaminspectie!

  • Max. bestandsgrootte: 512 MB.

Gratis inspectie aanvragen?

  • Max. bestandsgrootte: 512 MB.