Zwaminspecties
Zwambestrijding, houtwormbestrijding en boktorbestrijding
Kruipruimte isolatie
Desinfectie

Landelijk specialist
Amsterdam & Groningen

Zwam verwijderen

Stel je voor, ineens is zwam verwijderen alleen maar wat er in jouw hoofd omgaat. Je trekt het kruipluik of de kelderdeur open en komt daar een plakkaat aan zwammen tegen die op lijkt te trekken naar boven, je leefruimtes! Wat is de oplossing? Ga je zelf zwam verwijderen of laat je een expert zwam verwijderen langs komen? 

First things first, hoe ontstaan zwammen?

Dit zal ongetwijfeld één van de eerste vragen zijn die in je op komt. Je schrikt natuurlijk bij het zien van zwamaanslag in jouw kelder of kruipruimte. Toch is het ook een moment van besef omdat zwammen vaak voorkomen in slecht onderhouden panden. Problemen als een hoge luchtvochtigheid, warme temperatuur, slechte isolatie en slechte ventilatie zorgen voor een grotere kans op zwam in huis of zwam in uw pand.

 Zwambestrijder nodig? Wanneer je onderstaande tegen komt in je kelder zeker! 

Zwam onder de vloer

Zwammen zijn vervelend en kunnen veel schade aanrichten. Daarom is het goed om snel en adequaat te handelen en een specialist in te schakelen. We leggen je dan ook graag uit hoe het proces van zwam verwijderen in z’n werk gaat.

First things first en even de feiten op een rijtje. 

Welke zwammen brengen schade aan hout?

Er zijn 3 soorten zwammen die hout aantasten en ook snel verwijderd moeten worden. We lichten ze kort toe.

 1. De huiszwam
  De huiszwam is een centimeter dik bruin vlak met witte randen. Rode draden die te zien zijn, zijn de wortels van het vruchtlichaam.
 2. De kelderzwam
  Dit is een zwamsoort die vaak verwart wordt met de huiszwam maar weldegelijk anders is. De kelderzwam herken je aan de lichtere randen en het gele plak wat zich vasthecht aan houten oppervlakken.
 3. De poriënzwam 
  Deze zwamsoort is een echte herkenbare schimmel door het schimmelwolkerige uiterlijk.

 

Het proces van zwam verwijderen

 1. Allereerst bieden wij een (gratis) zwaminspectie. Tijdens deze inspectie bekijken wij de situatie nauwkeurig en naar aanleiding hiervan kunnen we een plan van aanpak opstellen.
 2. Het plan van aanpak: de zwamexpert zal toelichten hoe we te werk gaan en welke middelen hiervoor gebruikt gaan worden.
 3. Vervolgens plannen we de afspraak in en gaan we aan de slag om erger te voorkomen!
 

Zwam op hout Zwam onder de vloer

 

Wacht niet langer, neem contact op!

Langer wachten bij zwamaanslag in uw huis is ten zeerste af te raden. De plakkaten zwammen worden wekelijks groter en het probleem zal hiermee dan ook alleen maar verergeren. Vraag vandaag nog een gratis zwaminspectie aan zodat u weet waar u aan toe bent en op wat voor termijn zwam verwijderen mogelijk is.

Ja, ik wil een gratis inspectie

Interessant, maar hoe komen die zwammen bij mij terecht?

Zwammen die hout aantasen leven van vocht en cellulose die zich in hout bevinden.  We schetsen een situatie voor je: een lekkage ontstaat in de kruipruimte. Mochten hier zich al sporen bevinden van zwam dan is de logische reactie dat deze zich snel uitbreiden. Is de ruimte warm, donker en komt hier weinig ventilatie bij kijken? Dan ontwikkelen de zwammen zich als een lopend vuurtje. En hoe warmer en donkerder de ruimte is, hoe sneller de zwammen zich zullen ontwikkelen en vermenigvuldigen.

Een begrijpelijke vraag die eigenlijk goed te antwoorden en verklaren is. Zwamaanslag in huis kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Zwammen komen voor in ruimtes met weinig licht
 2. Ruimtes met slechte isolatie
 3. Slechte ventilatie
 4. Een ruimte met hoge luchtvochtigheid heeft ook zeer grote kans op zwamaanslag
 5. Een te warme temperatuur is zeer aantrekkelijk voor zwammen

En wat nou als ik zwam verwijderen zelf ga proberen?

Dit zouden we niet aanraden. Door de stevigheid van zwammen zijn deze zeer lastig los te maken. Lukt dit wel, dan is de kans groot dat er draden achterblijven en een nieuwe zwamaanslag zich snel ontwikkelen zal. Hierdoor ben je vervolgens weer terug bij af… Ook kan het zo zijn dat je tijdens het zelf zwam verwijderen een aantal sporen meeneemt naar andere plekken en hier vervolgens ook zwam ontstaat! Wij raden dan ook ten alle tijde aan een zwam expert in te huren.

Wat kan ik dan doen om zwam te verwijderen?

Wanneer je last hebt van een zwambesmetting in je huis of pand kun je hier helaas zelf neit zo heel veel aan doen. De enige oplossing is een professional inschakelen die gespecialiseerd is in het bestrijden van zwam.  Zwam ontstaat door vocht en dus al het vochtprobleem ook als eerste opgelost moeten worden. Echter voorkom je hier alleen mee dat de zwam zich in hoog tempo uitbreiden zal, de zwam is hiermee niet verdwenen.  Zwam heeft namelijk de capaciteit om zelfs na 9 jaar in een relatief droge ruimte weer op te laaien.

De gehele ruimte en oppervlakken waar zwam aanwezig is zullen grondig moeten worden schoongemaakt. Eventueel zullen wij houten constructies vervangen en het aangetaste hout verbranden om de verspreiding van zwam absoluut te voorkomen. 

Benieuwd hoe we in jouw situatie te werk gaan? Vraag een gratis inspectie aan wanneer je last hebt van zwam. Wij zullen dan langs komen om de situatie ter plaatse checken en op basis hiervan maken we een plan van aanpak.

Gratis inspectie aanvragen?