Huiszwam bestrijden

Huiszwam bestrijden, waar begin je? Laten we direct maar met de deur in huis vallen, schakel een specialist in! Waarom? Dat leggen we je uit.

Op het eerste gezicht lijkt het verwijderen van zwam en bestrijden van huiszwam een klus die je wellicht zelf zou kunnen klaren. Gewoon het vruchtlichaam van de zwam verwijderen en klaar! Helaas… was het maar zo makkelijk. Door het vruchtlichaam van de huiszwam te verwijderen lost het probleem zich niet op. Alle sporen van de zwam, bijvoorbeeld de schimmeldraden, moeten verwijderd worden om de aantasting volledig weg te werken. Wel is het mogelijk om de verspreiding van de zwamaanslag te vertragen. Dit kan door goed te ventileren en alle vochtigheden (vaak ontstaat zwam door lekkage) uit te sluiten. Let wel op, dit is enkel een vertraging van de verspreiding om zo schade te beperken, echter is hiermee de zwam niet verwijderd! Vraag daarom zo spoedig mogelijk hulp van een specialist als nooitmeerzwam.nl

Zwamvorming is een toenemend probleem in een toenemend aantal woningen en panden. Zwam is de verzamelnaam voor zo’n 150.000 verschillende soorten houtrotverwekkende schimmels. Veruit de meeste schimmels en zwammen komen in de natuur voor, maar er zijn ook zwamsoorten die voornamelijk in huizen en gebouwen voorkomen.

Meest voorkomend is de huiszwam. Deze worden met name aangetroffen in de kruipruimte van oudere woningen, maar er zijn ook gevallen bekend van zwamaanslag in nieuwere woningen, en zelfs in nieuwbouwwoningen. De belangrijkste oorzaak van zwam is een vochtig klimaat in samenhang met de aanwezigheid van voeding (hout), en in sommige gevallen slechte ventilatie.

 Zwam op hout

Zwamvorming is schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor uw woning. Zwam tast het cellulose in het hout aan, waardoor de constructie binnen afzienbare tijd kan verzwakken en de vloerbalken op korte termijn hun draagkracht kunnen verliezen. De huiszwam zal op zoek gaan naar voeding en kan ook via zijn rhizomorfen (transportstelsel zwam) via het voegwerk van muren zich eventueel een weg banen naar naastgelegen panden.

Het is een niet te onderschatten probleem, wat sowieso snel handelen vereist! Vooral omdat bij snel en adequaat handelen de vloerbalken eventueel vanuit de kruipruimte vervangen kunnen worden, en zodoende uw topvloer gespaard zal blijven.

Gratis inspectie en vrijblijvende prijsopgave

Vorming van zwam is schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor uw woning. Zwam tast het cellulose in het hout aan, waardoor de constructie binnen afzienbare tijd kan verzwakken en de vloerbalken op korte termijn hun draagkracht kunnen verliezen. De zwam zal op zoek gaan naar voeding en kan ook via zijn rhizomorfen (transportstelsel zwam) via het voegwerk van muren zich eventueel een weg banen naar naastgelegen panden.

Het is een niet te onderschatten probleem, wat sowieso snel handelen vereist! Vooral omdat bij snel en adequaat handelen de vloerbalken eventueel vanuit de kruipruimte vervangen kunnen worden, en zodoende uw topvloer gespaard zal blijven.
Zoals aangegeven is enkel  weghalen van het vruchtlichaam van de huiszwam niet genoeg om de zwamaanslag weg te halen. Elk spoor van de zwam moet bij zwam bestrijding worden weggehaald om te zorgen dat het probleem volledig wordt verholpen. Verspreiding van huiszwam is, in de tijd dat er nog geen bestrijding van zwam aan te pas is gekomen, te vertragen door de betreffende ruimte zeer goed te ventileren en eventuele lekkages te stoppen. Voor de duidelijkheid, dit zorgt enkel voor een vertraging van de verspreiding van de huiszwam, huiszwam bestrijden is een ander verhaal.

Om zeker te weten dat uw probleem wordt verholpen doet u er verstandig aan om een professionele zwambestrijder  in te schakelen. Nooitmeerzwam komt voor een gratis inspectie graag bij u langs. Tijdens deze inspectie zal de zwamspecialist kijken welke behandeling nodig is.

Ja, ik wil een gratis inspectie!

  • Max. bestandsgrootte: 512 MB.

Conclusie: huiszwam bestrijden zelf uitvoeren?

Huiszwam bestrijden is een opdracht waarbij het erg precies kan komen, met name omdat de kans op besmettingen groot is. Huiszwam laat sporen achter die ervoor zorgen dat het zich met kleine moeite op een andere plek door kan ontwikkelen. 

Het is dus verstandig om een professional te contacteren. Nooitmeerzwam houdt rekening met de huidige situatie maar ook zaken als schade aan de houtconstructie van uw woning en zal ook opletten of houtworm niet in uw woning aanwezig is. Hierover kunt u meer lezen op onze houtwormbestrijding pagina.