Zwaminspecties
Zwambestrijding, houtwormbestrijding en boktorbestrijding
Kruipruimte isolatie
Desinfectie

Landelijk specialist
Amsterdam & Groningen

Zwam herkennen

Jeetje! Je schrikt je rot wanneer je de kelder of kruipruimte binnen komt en hier kelderzwam tegen het lijf loopt. Op het eerste gezicht lijkt het wellicht op een eenvoudige schimmel, toch zal je, wanneer je niet ingrijpt, na een tijdje een heuse plaag in hebben! Hout en muren zijn de favoriete plekken van zwammen en hier zal een zwamplaag zich dan ook gauw uit kunnen breiden. Om in de toekomst zwammen te voorkomen is enkel het weghalen van de zwam niet voldoende. Zwammen leven niet enkel van hout maar van de combinatie hout en vocht. Er zal grondig gekeken moeten worden waar het vochtprobleem ontstaat.

Herkennen van de kelderzwam

Wanneer bruinrot te zien is op het hout in de kelder dan heb je te maken met de kelderzwam. Bruinrot is te herkennen aan de kleur van het hout dat verandert in een bruine kleur en de vochtigheid van het hout. Die donkere kleur maakt het lastig om de zwam daadwerkelijk te herkennen. Toch laat de zwam een soort sporen achter waar door de zwam te herkennen is. Zie dit als lange wortels die zich verspreiden.

Wanneer er lichte muren in de kelder zijn, is de zwam opvallender. In eerste instantie is de zwam wittig van kleur, later verandert dit in een geelbruine kleur. 

Verschil met huiszwam

De huiszwam en kelderzwam hebben beide een eigen identiteit. De kelderzwam is volledig bruin en heeft een eigen sporenpatroon. De huiszwam is te herkennen aan de geelwitte randen. De huiszwam is een zwamsoort die zich agressiever kan zich sneller ontwikkelen door het lagere vochtpercentage wat deze zwam nodig heeft.

Gratis zwaminspectie en vrijblijvende prijsopgave

De werkwijze van een vochtexpert 

Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende technieken die een bestrijder toepast. Bij het bestrijden van een kelderzwam mag je het volgende verwachten:

 1. Vochtprobleem aanpakken
  In eerste instantie moet het vochtprobleem worden aangepakt. Een vochtexpert weet hier wel raad mee.
 2. Aangetast hout verwijderen
  Het aangetaste hout wordt verwijderd. Dit voorkomt dat achtergebleven sporen ervoor zorgen dat de zwam terugkeert.
 3. Andere aangetaste oppervlakken worden schoongebrand
  Wanneer er voldoende ventilatie mogelijk is, worden overblijfselen van de zwam weggebrand.
 4. Houtbehandeling
  Hout dat niet is aangetast wordt behandeld tegen kelderzwam en ander ongedierte, zoals bijvoorbeeld houtworm.
 5. Aangetast hout afvoeren
  Het is belangrijk aangetast hout zo snel mogelijk af te voeren. Dit om een nieuwe plaag op een andere plaats te vermijden.
 6. Mogelijk zijn sommige balken aan vervanging toe
  Hiervoor schakel je best een houtbewerker in om nieuwe balken in je kelder te repareren of te vervangen.
 7. Kelderzwam in je kruipkelder
  Heb je een kruipkelder met enkel zand op de bodem? Dan is het zand aan vervanging toe. Door een extra behandeling met een bestrijdingsmiddel krijgt de zwam geen kans meer.

Kelderzwam voorkomen

 • Voldoende licht behouden in de betreffende ruimte
 • Hoge luchtvochtigheid voorkomen
 • Vochtproblemen direct aanpakken
 • Zorg dat de kelder niet te warm en vochtig wordt

Kelder ventileren

Een goede ventilatie is ‘key’ bij het voorkomen van zwam. Door het juist ventileren van een ruimte zal de vochtige lucht zich verspreiden over de muren en het hout in de kelder. Hiermee zorg je er voor dat zwammen en andere schimmels de kans om zicht te ontwikkelen en verspreiden niet krijgen. 

Vraag gerust eens een gratis zwaminspectie aan om een specialist vrijblijvend te laten komen kijken wat wij voor u zouden kunnen betekenen!

De geur van zwam

Voor een ieder zal de geur van zwam anders worden ervaren. Toch is de algemene mening dat de geur van zwam een muffe en zurige geur is. Er wordt vaak, logischerwijs, een vergelijking met verschimmeld eten gemaakt. Zwammen zijn schimmels, dus vandaar dat de vergelijking logisch is.Hoe plant de zwam zich voort?

Ja, ik wil een gratis inspectie

De zwam toch niet te herkennen maar wel het idee dat er zwam in huis zit? Neem contact op.

Zwammen zijn slecht voor je pand maar ook voor je gezondheid en zijn lastig te herkennen. Heb je toch het idee dat er zwam in huis zit of dat je last hebt van zwam in jouw pand? Neem dan zo snel mogelijk contact op voor een gratis inspectie

Gratis inspectie aanvragen?